U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Zullen elektrische wagens vanaf 2018 de markt veranderen?

GMAN, 23 februari 2018

De opkomst van elektrische wagens is niet tegen te houden: door hun milieuvriendelijke karakter zouden ze dé toekomst zijn op het vlak van auto’s. Naast de actieradius zijn de actuele prijzen van elektrische auto’s een veelbesproken onderwerp. Maar hoever staat men werkelijk met de ontwikkeling van elektrische wagens? En is het interessant om nu al te investeren in deze ‘wagen van de toekomst’?

Hoe werkt een elektrische wagen?

Een elektrische auto werkt enkel op elektriciteit en verbruikt helemaal geen fossiele brandstof. Hij heeft een elektrische motor en een accu die je oplaadt. Hierdoor stoot een elektrische auto géén CO2  uit. Bovendien is hij stil en goedkoper op vlak van verbruik: je betaalt gemiddeld 3 euro per 100 kilometer aan elektriciteit. 

Een elektrische motor heeft bij een lager toerental een groter vermogen dan een benzine- of dieselmotor. Over zijn acceleratievermogen moet je je geen zorgen maken. Net zo min als over slijtage of onderhoud. Een elektrische wagen bevat namelijk heel wat minder auto-onderdelen en zit eenvoudiger in elkaar. 

De actieradius van elektrische auto’s

“Allemaal goed en wel, maar ver geraak je niet met een elektrische auto.” Ook al gehoord? Toen het Amerikaanse bedrijf ZAP in 2006 de eerste volledig elektrisch aangedreven auto Xebra op de markt bracht, kon je inderdaad niet ver cruisen. Met een topsnelheid van 65 kilometer per uur en een actieradius van 64 kilometer was deze elektrische auto absoluut geen topper, maar 12 jaar later staan we al een heel eind verder.

Vandaag beschikken de meeste elektrische auto’s over een actieradius van gemiddeld 250 kilometer. In vergelijking met benzine- en dieselwagens, die toch 500 tot 1.000 kilometer halen, is dit inderdaad nog altijd opvallend minder, maar wél voldoende voor je dagelijkse ritten. Per dag leggen we namelijk (gemiddeld) minder dan 40 kilometer af met de auto. Met een elektrische wagen kun je gerust de kinderen naar school brengen, naar je werk rijden en ‘s avonds op weg naar huis nog even stoppen bij de supermarkt. 

Je elektrische wagen onderweg opladen

Plan je een verre rit? Dan check je best vóór je vertrekt waar de publieke laadpalen zich precies bevinden. Met een laadpas van NewMotion of PlugSurfing heb je toegang tot de meeste publieke laadpalenDe website eGear.be verzamelde voor jou alle laadpalen, laadpassen én tarieven in BelgiëZo ga je goed voorbereid de baan op en weet je tijdig wanneer en waar je je elektrische wagen kunt opladen.

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) pleitte midden januari 2018 nog voor meer laadstations voor elektrische wagens. “Verschillende drempels staan de omslag naar elektrisch rijden in de weg. Eén van die drempels is de zorg van Europeanen dat ze hun wagen niet kunnen opladen als ze langere ritten maken, bijvoorbeeld in vakantieperiodes.” Kathleen Van Brempt wil daarom dat de EU-lidstaten verplicht worden om in de tankstations langs autosnelwegen snelle laadstations voor elektrische wagens te plaatsen. 

Check zeker de tarieven van de laadpalen vóór je aan je rit begint en noteer waar de goedkoopste laadpalen zich bevinden. De prijzen voor het opladen van elektrische auto’s schommelen namelijk erg en liggen tussen de 3 en 10 euro per 100 kilometer stroom.

Je elektrische wagen thuis opladen

Een elektrische auto is niet alleen milieuvriendelijk, je laadt de auto ook gemakkelijk op via een standaard 230V stopcontact. Al heb je wel een beetje geduld nodig aangezien je per uur slechts 8 à 10 kilometer actieradius laadt. Wie zijn elektrische auto sneller wil opladen kan een wallbox laten installeren. Dit kost ongeveer 1.000 euro, maar je laadt je elektrische auto wel dubbel of drie keer zo snel op! 

Afhankelijk van je energiecontract en hoe zuinig je rijdt, betaal je ongeveer 3 euro per 100 kilometer als je thuis je elektrische wagen oplaadt.

Een elektrische wagen onbetaalbaar?

De goedkoopste elektrische auto heb je al voor 7.000 euro, maar is meteen ook de allerkleinste op de markt. Niet ideaal dus als gezinswagen. De prijzen voor de meeste elektrische auto’s voor gezinnen liggen tussen 22.000 en 40.000 euro. Wie het graag allemaal extra luxueus heeft, moet nog dieper in zijn zakken duiken.

Laat de prijzen voor elektrische auto’s je echter niet afschrikken. In Vlaanderen krijg je van de Vlaamse Overheid een premium én moet je gee BIV of verkeersbelasting betalen. Dit geldt wel enkel voor particulieren. Vennootschappen hebben geen recht op de premie, maar kunnen hun elektrische wagen wel voor 120% aftrekken.

Lig niet wakker van lage-emissiezones

Na Antwerpen voerde ook Brussel onlangs een lage-emissiezone in. Sinds 1 januari 2018 kom je Brussel niet meer in met een vervuilende wagen. En wie weet hoeveel steden het voorbeeld van Antwerpen en Brussel zullen volgen? Met een elektrische wagen blijf je welkom en moet je je geen zorgen maken over de komst van nog meer lage-emissiezones.

 

Nu al een elektrische wagen kopen? 

De autoindustrie voorspelt dat de prijzen voor elektrische auto’s vanaf 2021 wat lager zullen liggen dan vandaag. De capaciteit van de batterijen verbetert ook jaar na jaar en tegen 2021 zou een actieradius van 500 kilometer voor elektrische auto’s de nieuwe standaard moeten zijn.

Zowel VAB als Touring verwachten eerst een doorbraak bij de bedrijfswagens. "Een bedrijf kan makkelijker laadpalen installeren. Nadien kunnen de elektrische auto’s tweedehands verkocht worden aan een betaalbare prijs. Mensen hebben intussen dan ook al de praktijkervaring met het voertuig opgedaan."

Zal de verkoop van elektrische wagens een hoge vlucht nemen in 2018? Of zetten we eerst massaal de stap naar hybride wagens? Eén ding is zeker: de technologie staat niet stil en de autoindustrie blijft verder investeren in de elektrische wagen.