U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Welke fietsendrager heb ik nodig op vakantie?

GMAN, 30 juli 2018

Een fietsendrager is een onmisbare accessoire voor de echte fietsliefhebber. Een weekendje uitwaaien aan zee of liever drie weken luieren in de Ardèche? Met een fietsendrager neem je je fiets overal zorgeloos mee naartoe. Maar waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt? Wij lijsten de voornaamste aandachtspunten voor je op.

Hoeveel fietsen wil je meenemen?

De meeste fietsendragers zijn geschikt voor één, twee of drie fietsen. Wil je met het hele gezin op stap? Met een adapter kun je het aantal fietsen opdrijven tot vier.

Een fietsdrager voor een klassieke of elektrische fiets?

Niet elke fietsdrager is geschikt voor een elektrische fiets. Die is namelijk een stuk zwaarder dan een klassieke fiets, al gauw zo’n 30 kilogram. Hebben jij en je partner beiden een elektrische fiets? Check dan zeker het door de fabrikant aangegeven maximale draaggewicht. Het laadvermogen van de meeste fietsendragers schommelt rond de 50 kilo.

Heb je een fietsdrager op het oog, maar weegt je elektrische fiets te veel? Geen nood! Bij de meeste elektrische fietsen kan je de batterij eenvoudig loskoppelen en apart in je auto vervoeren, waardoor de fiets meteen een heel stuk minder weegt.

Rijd je met een mountainbike? Kies dan een fietsdrager met extra brede wielgoten. Bepaalde types beschikken standaard over een bredere wielgoot, maar dat is niet altijd het geval. Informeren is dus de boodschap.

Bevestiging aan de trekhaak, op het dak of de kofferbak?

Heb je een trekhaak onder je auto? Dan is dit de aangewezen positie voor een fietsendrager. Check wel eerst de maximale kogeldruk van je trekhaak. Het totale gewicht van de fietsdrager én de fietsen mag niet meer zijn dan de aangegeven kogeldruk. Je vindt de kogeldruk doorgaans op het plaatje naast de stekkeraansluiting van je trekhaak.

Heb je geen trekhaak? Dan bevestig je de fietsendrager aan de kofferbak via speciale snelbevestigingen. De fietsen maak je vast via het frame of de voorvork. Zorg er wel voor dat de achterlichten van de auto goed zichtbaar blijven. Lukt dit niet? Koop dan een apart lichtblok om boetes te vermijden!

Ook een fietsdrager op het dak is mogelijk, maar het aantal fietsen is dan meestal beperkt tot twee. Uiteraard heb je voor deze optie ook dakdragers nodig. Fietsen bovenop je auto vangen wel veel wind, dus hou rekening met een hoger brandstofverbruik en mogelijke lawaaihinder. Heb je een caravan? Gebruik dan een fietsdrager die je achterop de caravan kan monteren. Ook hier is het belangrijk dat je rekening houdt met de maximale kogeldruk.

Zoek voor je aankoop zeker op welk bevestigingstype compatibel is met jouw auto!

7-polige of 13-polige stekker?

De meeste fietsendragers zijn uitgerust met verlichting. Om die van stroom te voorzien is een 7- of 13-polige stekker nodig. Beschikt je auto over een 7-polige stekker, terwijl je fietsendrager een 13-polige aansluiting vereist? Geen probleem, met een verloopstekker kun je de fietsendrager toch gewoon aansluiten op je wagen.

Een kantelbare of inklapbare fietsendrager

Een fietsendrager blokkeert de toegang tot je kofferbak. Daarom is een kantelbaar of inklapbaar model erg handig. Ook als er fietsen in de drager staan, kun je toch gemakkelijk bij je bagage. Zeker als je op reis gaat is dit natuurlijk een absolute troef.

Een fietsendrager kopen of huren?

Een fietsendrager kopen? In ons assortiment vind je beslist wat je zoekt. Als je online bestelt geven we je bovendien nog eens 15% korting!

Trek je er slechts sporadisch met de fiets op uit? Dan ben je beter af met een gehuurde fietsendrager. Bekijk al je mogelijkheden via het My Travel-servicepakket.