U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Welke dakkoffer heb ik nodig op reis?

GMAN, 30 juli 2018

“Ik ga op reis en ik neem mee: … veel te veel!” Wij Vlamingen sleuren nogal wat mee op reis: speelgoed voor de kinderen in de zomer, skigerief in de winter, een leuk boek voor bij het zwembad. De lijst is haast eindeloos! Om al die spullen veilig en comfortabel in je auto te krijgen, is een stevige dakkoffer zeker geen overdreven luxe. Waarop moet je letten bij de aanschaf? Je leest het hier.

Winter of zomer: wie met de auto op reis gaat, heeft steevast te weinig plaats in de koffer. Zelfs de grootste monovolume blijkt al snel te klein als je je volledige garderobe, een halve bibliotheek, een snowboard, 5 bakken speelgoed en twintig paar schoenen wil meezeulen naar je vakantiebestemming. Kortom: wat extra laadruimte is altijd fijn op reis. En dan komt een dakkoffer als geroepen!

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de ideale dakkoffer voor jou of je gezin? We lijsten alvast een aantal factoren op waar je rekening mee moet houden.

Het volume van de dakkoffer

Hoeveel extra bagage wil je bovenop je wagen veroveren? Gebruik je de laadkoffer voornamelijk als skibox, dan is de lengte doorslaggevend en niet zozeer het volume. Gebruik je de laadkoffer meer als vergaarbak voor allerlei spullen die je niet meer in de autokoffer krijgt? Dan speelt het volume net een grote rol.

De standaardvolumes van een laadkoffer variëren van 280 liter (bijvoorbeeld de Thule Ocean 80) tot 520 liter (Thule Excellence).

Het laadvermogen van een dakkoffer

Het maximale gewicht dat je kunt meenemen, speelt ook een grote rol. De ‘kleinere’ modellen hebben een maximaal vermogen van 50 kilogram, de zwaardere types kunnen tot 75 kilogram dragen. Het is wel belangrijk voor de veiligheid dat je je aan het voorgeschreven gewicht houdt.

Het gewicht van je dakkoffer

Autofabrikanten vermelden in de handleiding van hun wagen steevast de maximale dakbelasting. Ook het gewicht van de dakkoffer zelf moet je daarbij optellen. Hoe lichter de koffer, hoe meer bagage je dus kunt meenemen. Gelukkig zijn de meeste modellen echte pluimgewichten. De Thule Ocean 80 weegt bijvoorbeeld amper 10 kilogram. Dat is vooral handig wanneer je het ding op het dak van je auto bevestigt. En dat brengt ons naadloos bij ...

De dakbevestiging

Vroeger wilde het weleens een helse strijd zijn om een dakkoffer te bevestigen. Vandaag zijn de meeste types uitgerust met handige kliksystemen. Zo beschikken de dakkoffers van Thule over het gepatenteerde Fast-Click-snelmontagesysteem voor een eenvoudige en veilige bevestiging. Uiteraard zijn bijhorende dakdragers een must.

De prijs van een dakkoffer

Hoeveel je betaalt voor een dakkoffer hangt af van verschillende zaken, zoals het volume, het gewicht en het bevestigingssysteem. Een wijze raad geven we je alvast: kies een kwaliteitsmerk. Je dakkoffer moet stabiel staan en tegen een stootje kunnen. Daarom raden wij onze klanten steevast Thule aan. Prijzen variëren tussen de 200 en 1.000 euro.

Lees hier meer over onze dakkoffers. Liever een dakkoffer huren? Ontdek het My Travel-servicepakket.