U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Hoe krijg je een hogere restwaarde voor je auto?

GMAN, 05 december 2017

Heeft je gezin een groeispurt genomen? Ben je verhuisd naar de stad of droom je van een bluetooth-verbinding zodat je ook onderweg bereikbaar bent? Misschien heb je al een nieuwe wagen op het oog en ben je er helemaal klaar voor om afscheid te nemen van je huidige wagen. Natuurlijk wil je hiervoor de beste prijs, maar hoe kun je de waarde van je auto bepalen bij verkoop? 

De kaap van 120.000 kilometer

Eén van de eerste zaken die een potentiële koper controleert is de kilometerstand. Eens je 120.000 kilometer op de teller ziet, mag je er zeker van zijn dat de restwaarde een duik neemt. Gemiddeld rijd je 15.000 kilometer per jaar en bereik je na 8 jaar de kaap van 120.000 kilometer.

Naast de kilometerstand beïnvloedt de leeftijd van je wagen de restwaarde. Hoe ouder je wagen, hoe lager de restwaarde - zelfs bij een laag aantal kilometers. Het ideale moment om je wagen te verkopen is als hij tussen de 4 à 5 jaar oud is. Waarom dat precies zo is, lees je in onze praktische gids.

Om de waarde van je auto te bepalen check je best eerst de kilometerstand en het aantal kaarsjes dat je auto uitblaast. Per jaar daalt de restwaarde van je auto gemiddeld met 15%, zelfs als je er goed zorg voor draagt. 

Creëer een hogere restwaarde voor je auto met goed onderhoud

Niemand wil een tweedehandswagen die uitgeleefd is of een waslijst gebreken vertoont. Door goed voor je auto te zorgen, heb je zelfs na 4 à 5 jaar nog steeds een wagen om fier op te zijn. Stel je jaarlijks onderhoud niet uit en investeer in extra nazichten.

Bij GMAN kun je met My Safety kiezen voor een veiligheidscheck wanneer jij het nodig vindt. In de winter biedt GMAN met de wintercheck en het winterplan garantie op de meest wintergevoelige onderdelen zodat je met een gerust gevoel de winter door kan. Tijdens de zomer kan je bij GMAN terecht voor een aircocheck. Daarnaast biedt GMAN servicepakketten aan zoals My Travel en My Comfort om je te ontzorgen als u op autovakantie vertrekt of als je naar de autokeuring moet. 

Wanneer het tijd is voor een bezoek aan onze garage ontvang je automatisch een uitnodiging via de GMAN app. Zo vergeet je geen enkel onderhoud en blijft je wagen in topconditie én de restwaarde hoog. Lees hier meer over onze verschillende services.

Een verstandige keuze in motorisatie

Jarenlang spanden dieselwagens de kroon, maar energiezuinige wagens nemen steeds meer het straatbeeld over. De benzine haalt de diesel in en ook hybride wagens scoren goed. Hybrides blijven hun waarde op de tweedehandsmarkt behouden en zijn vandaag zonder twijfel een slimme aankoop.

Om de waarde van een oude auto te bepalen, wordt vandaag steeds meer gekeken naar de motorisatie. Denk dus twee keer na als je moet kiezen tussen diesel, benzine of hybride.   

De reputatie van het merk

De kwaliteit en het imago van een merk en zelfs het specifiek model bepalen mee de restwaarde van je auto. Houd bij de aankoop van een nieuwe wagen niet enkel rekening met het nu, maar denk ook vooruit.

Over het algemeen scoren Duitse wagens hoog. Al zijn er heel wat andere automerken die de laatste jaren hun positie op de automarkt hebben verstevigd met degelijke en comfortabele wagens vol technologische vernieuwingen. 

Het type wagen

Een grote wagen betekent niet meteen een hogere restwaarde. Soms is een vlotte stadswagen een betere investering dan een luxe sedan. Wist je dat een wagen met hoge cataloguswaarde meer kans heeft om snel in waarde te dalen? Vandaag wordt de automarkt overspoeld met grote tweedehands gezinswagens die verkocht worden aan de nieuwprijs van een comfortabele stadswagen. 

De uitrusting en kleur

Hoe meer opties, hoe meer je kunt vragen voor je wagen. Houd er wel rekening mee dat de vraag naar sommige opties hoger is dan naar andere opties. Lichtmetalen velgen, lederen bekleding en airco zijn absolute toppers, terwijl verwarmde zetels niet voor iedereen een must zijn.

Kijk eens goed naar je wagen. Is er slijtage merkbaar of ben je uitgekeken op het interieur? Je interieur dat aan pluimen verliest is slechts één signaal dat het tijd is voor een nieuwe wagen. Ontdek alle signalen in onze praktische gids.

Over smaken en kleuren valt niet te twisten en hoezeer je ook een statement wilt maken met je auto: een opvallende kleur of flitsende combinaties verkopen moeilijker en bepalen mee de waarde van je auto bij verkoop. Een grijze of zwarte wagen daarentegen valt altijd in de smaak. Vooral gezinswagens zijn best zo neutraal mogelijk als je mikt op een goede restwaarde voor je auto.

Ook het seizoen speelt een rol

Dit klinkt misschien vreemd, maar toch is het waar. Wil je een SUV of 4x4 verkopen? Dan doe je dit best tijdens de winter, als mensen op zoek zijn naar een degelijke wagen die grip houdt tijdens een winterse bui. In de zomer daarentegen dromen veel mensen van een cabriolet. Op dat moment is er niets cooler dan cruisen met open dak.  

De restwaarde bij total loss

Heb je een zwaar ongeval gehad en is het niet meer mogelijk om de schade te herstellen? Dan spreekt de verzekering van total loss. Als je in je recht bent of een omniumverzekering hebt, heb je recht op de dagwaarde van je auto vlak voor het ongeval. De dagwaarde van je auto berekenen gebeurt door een expert. Het bedrag komt overeen met de prijs van een vergelijkbare auto. Ook het uitgevoerde onderhoud door de jaren heen, de kilometerstand, het merk en type auto bepalen mee de waarde van je auto bij total loss.

Is je auto nog te herstellen? Dan wordt een expert aangesteld voor het berekenen van de restwaarde van je auto. De restwaarde is het verschil tussen de dagwaarde en de waarde van de auto na het ongeval. Zijn de herstellingskosten hoger dan de restwaarde? Dan is het financieel niet verantwoord om je auto te laten herstellen en zul je een nieuwe wagen moeten aanschaffen.  

Wat met de restwaarde bij private leasing?

Wanneer je een auto least, betaal je gedurende 24 à 48 maanden iedere maand een vast bedrag aan de leasingmaatschappij. Het bedrag omvat de huur van de auto en afhankelijk van de gekozen formule ook autokosten zoals onderhoud, herstellingen, autoverzekering … Op basis van de waarde van de auto en hoeveel je maandelijks betaalt, wordt er binnen de autoleasing een restwaarde vastgelegd.

Wil je op het einde van het contract de auto toch kopen? Dan betaal je de restwaarde die bij het afsluiten van de private leasing is vastgelegd.

Kies een vakman voor een objectieve inschatting van de restwaarde

Wil je weten hoeveel je huidige wagen waard is? Stap dan naar een betrouwbare garage zoals GMAN voor een objectieve inschatting van de restwaarde. Is het tijd voor een nieuwe wagen en heb je je oog laten vallen op één van de wagens in onze showroom? Dan nemen we je huidige wagen graag over.

Vergeet alle rompslomp die komt kijken bij het zoeken naar een koper. Bij GMAN vind je alles onder één dak: een nieuwe wagen én een koper van je huidige wagen.