U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Ik ga met de auto op skivakantie en neem mee…

GMAN, 11 november 2018

Het winterseizoen komt nu wel héél dichtbij! Trek jij - net als duizenden andere Belgen - eropuit met de auto om te genieten van sneeuwpret? Dan ga je sowieso een topvakantie tegemoet! Dacht je al eens na over hoe je alles gaat meesleuren? Of zit je met je gedachten al bij de après-ski? Geen probleem! Droom jij maar weg over het witte tapijt en de bananenlift. Wij helpen je wel bij het inpakken. Ik ga op skivakantie met de auto en neem mee… 
 

1. Ski’s of snowboard

Wil je deze winter de sneeuw trotseren zonder latten of board? Ik dacht het niet. Je gaat toch ook niet tennissen zonder racket? Daarom zijn ski's of snowboards het eerste waaraan je moet denken om mee te nemen op wintersportvakantie. Sommigen zullen hun ski’s of snowboards op locatie huren, maar doorgewinterde wintersporters zullen zelf hun belangrijkste uitrusting meenemen. Maar hoe sleur je dat in godsnaam mee in je auto?

De achterbank? Neen, dat is sowieso geen optie. Een dakkoffer (of skibox) wel. Een skibox plaats je altijd op het dak van je auto. Zo heb je meer ruimte in de auto voor overige skispullen. Wanneer je een dakkoffer gaat aankopen of huren, moet je wel rekening houden met de lengte van je ski’s of snowboards. Wist je trouwens dat we bij GMAN speciaal een servicepakket hebben ontwikkeld waarbij we je auto voor vertrek een check-up geven zodat je gerust de baan op kan? Hier bovenop krijg je ook één week een dakkoffer en dakdragers in bruikleen! Lees er hier alles over. Liever meteen een dakkoffer aankopen? Ontdek dan al onze accessoires.

Lig niet wakker van de impact van een dakkoffer op je rijgedrag, want de nieuwste generatie dakkoffers is zó aerodynamisch dat je niet eens merkt dat je ermee rondrijdt. Je zult wel iets meer brandstof verbruiken. Opgelet: wanneer je voor een dakkoffer kiest, heb je ook dakdragers nodig.

Ps: vergeet ook niet dat je auto nu hoger is met een dakkoffer. Hou hiermee rekening wanneer je ondergronds parkeert of een tunnel doorrijdt.
 

 

2. Skibotten

Skibotten of snowboardboots zijn na je ski’s of snowboard het belangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting. Ze bepalen immers hoeveel controle je over je ski's of board zult hebben. Zonder het juiste schoeisel ben je een pak onstabieler en dat raden we je niet echt aan. Ook ski- en snowboardschoenen kun je op locatie huren, maar het draagt de zweetgeur van de vorige wintersporter met zich mee. Daarom kopen veel wintersporters hun eigen skischoeisel aan. Maar hoe neem je deze mee in de auto als je op skivakantie vertrekt?

Een eerste optie is in de koffer. Maar wat als je hele familie skibotten heeft? Dan ligt je koffer vol met enkel skibotten, en of dat fris ruikt na een lange rit…

Een plausibele oplossing is de dakkoffer. "Maar lagen de latten of het snowboard daar al niet in?” Klopt. Toch zijn de dakkoffers van deze tijd ook gemaakt om overige attributen waaronder skibotten kwijt te geraken.

 


 

3. Skistokken

Een derde attribuut dat onmisbaar is om te kunnen skiën, zijn skistokken. Doorgewinterde skiërs die al ski's en skibotten hebben aangekocht, zullen ook wel skistokken aankopen. Maar hoe vervoer je zo’n scherpe skistokken nu?

Wel, in de ideale wereld heb je telescopische skistokken. Dit zijn stokken die uit meerdere delen bestaan en in elkaar schuiven. Zo vervoer je je skistokken heel eenvoudig en berg je ze op in de koffer. Wanneer je geen telescopische skistokken hebt, vervoer je je skilatten best naast je latten en botten in de dakkoffer. Zo vervoer je ze veilig en heb je meer plaats voor andere spullen in je koffer.


 

4. Warme kledij

Of je nu tegen 70 km/u naar beneden raast, tegen 5 km/u met de bananenlift naar boven gaat of geniet van een warme chocomelk op een terras, warme kledij op skivakantie is altijd een must. Warme, winterse kledij is wat dikker en zal dus ook meer plaats innemen, maar wat moet je absoluut in je (dak)koffer steken als je op skivakantie vertrekt?
 

 • Ski-jas en -broek: dat het best fris kan zijn op de skipiste is een understatement. Bescherm je daarom goed tegen de koude met een lekker warme ski-jas. Bij je ski-uitrusting hoort uiteraard ook een skibroek.
   
 • Skibril: het is geen evidentie en veel mensen dragen het niet graag, maar een skibril is echt wel handig. Het beschermt namelijk je ogen tegen de reflectie van de zon op de sneeuw.
   
 • Handschoenen: enkele valpartijen zijn onvermijdelijk op de skipiste. Bescherm daarom je vingers door dikke handschoenen te dragen. Niets zo vervelend als ijskoude vingers!
   
 • Muts: wanneer je naar beneden raast op de skipiste, kan de wind enorm scherp aanvoelen. Als je dan pijnlijke en rode oren wilt vermijden, stop je best een muts in je koffer. Of nog beter; een helm!
   
 • Thermisch ondergoed: wil je echt niets voelen van de koude temperaturen? Stop dan thermisch ondergoed in je koffer.
   
 • Stevige wandelschoenen: Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië staan bol van de leuke wandelpaden die je ook in de winter kan trotseren. Bovendien kun je niet 24/7 skiën. Neem daarom stevige wandelschoenen mee, zodat je tenen er halverwege niet afvriezen.
   
 • Dikke sokken: in het verlengde van de wandelschoenen zijn ook dikke sokken een absolute must om je voeten en tenen tegen de winterse koude te beschermen.
   
 • Peper: wil je continu warme tenen gedurende je skivakantie? Neem dan peper mee en strooi dit in je wandelschoenen en skibotten. Zo zullen je tenen alleszins nooit bevriezen. Opgelet: dit kan soms écht heel warm worden. Gebruik daarom niet teveel peper. Een gewaarschuwd wintersporter is er twee waard...

Je leest het al: dit zijn heel wat zaken die in je koffer moeten. Bovendien komen hier nog mogelijk andere zaken zoals handdoeken, een paar reserveschoenen en een toiletzak bij. Een ruime koffer is dus aangewezen. Hou dus rekening met de bagageruime van de auto, of overweeg een dakkoffer. Zorg dat je geen koffers op de achterbank moet proppen als daar personen zitten. Die personen willen graag in comfort naar hun bestemming reizen.


 

5. Sneeuwkettingen

De autorit naar je skivakantie verloopt niet altijd van een leien dakje. Zeker met de smalle, steile wegen en haarspeldbochten in de skigebieden. Daarom mag je absoluut niet op skivakantie vertrekken vooraleer je sneeuwkettingen zijn ingeladen. Sneeuwkettingen staan je winterbanden bij wanneer zij hulp nodig hebben op besneeuwde en beijzelde wegen. Het biedt je meer grip en een veilig gevoel wanneer je in Oostenrijk, Noord-Italië of eender ander skigebied rondtoert.

Sneeuwkettingen zijn trouwens vaak verplicht in skigebieden. Geen paniek. Ze geven het tijdig aan door een rond blauw bord met een sneeuwketting erop af te beelden. Lees ook even deze blog over winterbanden vooraleer je vertrekt. Hier lees je alles omtrent winterbanden en waar ze verplicht zijn.

Je sneeuwkettingen leg je best apart of in de koffer. Let er wel op dat je deze pas laatst inlaadt ofwel ergens apart legt. Zo hoef je geen koffers uit te laden op een besneeuwde helling.

Al dat materiaal in je auto krijgen; het lijkt een onmogelijke opdracht. Tenzij je over een ruime wagen beschikt natuurlijk, maar wat verstaan we dan juist onder de term ‘ruim’? Daar kom je achter in onze handleiding over ruime gezinswagens. We tonen je aan welke eigenschappen ruime wagens moeten voldoen en nemen een kijkje in de GMAN-showrooms om te zien welke modellen hiertoe dienen. Het alternatief? Onze dakkoffers natuurlijk. 

Veel leesplezier!